Speciale bewerkingen om de houten vloer verder te verfraaien

Roken, whitewash borstelen, verouderen houten vloeren

Roken, borstelen, verouderen, beitsen, whitewash houten vloer ?


Houten vloeren en parketvloeren kunnen verder worden verfraaid met het extra bewerken van de houten vloeren. Nu kunt u de houten vloer helemaal krijgen zo

Voorbeelden van extra bewerkingen zijn:

Roken van houten vloeren

Eiken vloeren bevatten tannine of looizuur. Wanneer we deze tannine in aanraking laten brengen met amoniakdampen, gaat de eiken houten vloer verkleuren. Van licht eiken tot donker bruin/grijs. De natuurlijke kleurverschillen in het eikenhout komen nog meer naar voren wanneer de houten vloeren worden gerookt. Bij het roken kan men namelijk nooit de definitieve kleur 100% voorspellen. Wel spreken we over licht roken van houten vloeren en over donker roken van houten vloeren. Hoe langer we de tannine in het eiken in aanraking laten met de amoniak hoe donkerder de planken gaan worden.

Borstelen van houten vloeren

Houten vloeren borstelen heeft als gevolg dat er meer relief komt in de planken van de houten vloer. De tekening van het hout wordt hierdoor extra benadrukt. Extra structuur in het hout geeft de houten vloer een nog natuurlijkere uitstraling. Wel moet er worden opgepast dat de houten vloeren niet te diep worden geborsteld. Het nadeel van te diep borstelen is namelijk dat er vuil blijft hangen in het relief van het borstelen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat de houten vloer weer eerder vies zal worden.

Verouderen van houten vloeren

Om uw houten vloer een echt oud uiterlijk te gaan geven, worden de planken van de houten vloeren verouderd. Dit heet ook wel kastijden van de houten vloeren genoemd. Ruwweg onderscheiden we twee technieken in het verouderen van houten vloeren. Allereerst het schrapen van de vellingkanten. Het lijkt alsof de planken van de vloer zijn geschaafd met een oude schaafmachine en alsof er al vele jaren op de houten vloer is geleefd. De tweede techniek in het verouderen van houten vloeren is het trommelen van de planken. De planken van de houten vloer worden letterlijk in een draaiende trommel gelegd. In deze trommel zitten oude moeren en bouten die bij het ronddraaien van de trommel dutsen en deuken in de planken maken.

Whitewash van houten vloeren

Bij een houten vloer in de whitewash lijkt het of er een witte waas op de houten vloer ligt. Feitelijk is dit ook het geval. De houten vloer wordt namelijk met een dik wit kleurpigment ingesmeerd. Dit dikke kleurpigment wordt niet helemaal opgenomen door het hout, waardoor er een gedeelte van het witte kleurpigment op de plank blijft liggen. Bij het whitewashen spreken we over 3 gradaties van whitewash. Teneerste dekkend wit. De houttekening is nog maar net te zien, maar de oorspronkelijke houtkleur helemaal niet meer. Tentweede half-dekkend. U ziet wel een witte waas, maar daar doorheen schemert nog wel de houttekening en de houtkleur. Tenderde niet-dekkend. Hierbij wordt het overgrote gedeelte van het witte kleurpigment wel opgenomen in het hout. Het witte kleurpigment dient hoofdzakelijk om het vergelen van de houten vloer tegen te gaan.

Beitsen van houten vloeren

Houten vloeren die een meer intense kleur moeten krijgen worden eerst gebeitst en daarna afgewerkt met een olie of een lak. De kleuren die bereikt worden door de houten vloeren te beitsen zijn veel dieper dan wat kan worden bereikt met het slechts mengen van een kleurpigment in de olie of de lak voor de houten vloer.

Externe Links


Interne Links


Blogoverzicht:


Klik op foto